„Liberalai: Atsilyginsime už balsus...“

Spaudos konferencijoje Zigmas Vaišvila atskleis, ką gali reikšti „liberalus“ ir lengvabūdiškas liberalų sąjūdžio rinkimų į Europos parlamentą šūkis „Atsilyginsime už balsus...“ su įvairiomis šio šūkio pabaigos variacijomis ir pasekmėmis.

Signataras kreipiasi į prokuratūrą dėl galimai nusikalstamų veikų – galimo sukčiavimo ir rinkimų kampanijų naudojimo galimai neteisėtam praturtėjimui. Kreipiamasi ir į VRK dėl šių galimai nusikalstamų veikų pripažinimo šiurkščiais įstatymų pažeidimais bei jas įvykdžiusių kandidatų išregistravimo.

Seimui Z. Vaišvila siūlo įstatymais detaliau reglamentuoti panašias situacijas.

Tiesioginę spaudos konferencijos transliaciją iš Seimo galima bus stebėti ČIA arba ČIA.

2014-05-20 d. 10.30 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos spaudos konferencija Seime „Liberalai: Atsilyginsime už balsus...“

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (toliau – LRLS) rinkimuose į Europos parlamentą skelbia šūkius, pradedamus fraze „Atsilyginsime už balsus...“ Pvz. „Atsilyginsime už balsus sveiko proto pergalėmis“. Kieno pergalėmis ir kam jos naudingos? Keletas reklaminių tarptautinės lošimų bendrovės „TonyBet“ savininko Antano Guogos, kuriam liberalų sąjūdžio rinkiminiame sąraše užleista antroji vieta, rinkiminių tezių: Reikia mažinti nelogiškus mokesčius ir verslo kontrolierių armiją. Taip galėsime užsidirbti daugiau ir sumokėti valstybei mažiau... Esu laisvas priimti sprendimus, kuriuos man diktuoja sveikas protas.“

Sveikas protas demokratinėse šalyse nustatė griežtą atsakomybę už lošimo rezultatų įtakojimą. Lietuvoje dėl lobistų tai dar nėra detaliai ir aiškiai reglamentuota. Todėl tarptautinis lošimų verslas Lietuvoje randa nišas, kuriomis naudojasi ne tik sporto varžybose, bet jau ir rinkimuose. Mes vis dar esame naivūs ir patiklūs išoriniam blizgesiui, pagundai.

LRT laidoje po pirmojo Respublikos Prezidento rinkimų turo E. Jakilaitis pagarsino VRK duomenis, kad A. Guoga yra didžiausias kandidatės Dalios Grybauskaitės rėmėjas. Pasidomėjau šia situacija detaliau.

Manau, kad A. Guoga, būdamas lažybų bendrovės “TonyBet” savininku ir tokiu būdu suinteresuotu gauti kuo didesnes šios pelno siekiančios įmonės pajamas asmeniu, šiurkščiai pažeidė įstatymus, atlikdamas net  galimai nusikalstamas veikas - “TonyBet” siūlo statymus ir gauna pajamas iš lažybų dėl š.m. gegužės 11 d. įvykusio pirmo turo ir gegužės 25 d. vyksiančio Respublikos Prezidento rinkimų antro turo - https://lt.tonybet.com/politika. Tokiu būdu A. Guoga daro įtaką ir šiose lažybose statymus darantiems Lietuvos Respublikos piliečiams, balsuojantiems šiuose rinkimuose, kuriuose pats remia vieną kandidatę.

A. Guoga yra kandidatės į Respublikos Prezidentus D. Grybauskaitės rėmėjas, aktyviai agituoja už ją (http://www.2013.vrk.lt/rinkimai/423_lt/PolitiniuKampanijuFinansavimas/Dalyvis6489/Dalyvio6489AukotojuSarasas.html ; http://www.youtube.com/watch?v=2eBpUzaKAoE ; http://www.balsas.lt/naujiena/787550/a-guoga-atejo-laikas-baigti-v-uspaskicho-l-grauzinienes-ir-r-pakso-era; žr. ir aibę kitų viešai paskelbtų agitacinių straipsnių bei laidų rinkimų agitacijos laikotarpiu), daro įtaką šių rinkimų rezultatams. Tad šiurkščiai pažeidžiama politinės kampanijos finansavimo tvarka, šios lėšos naudojamos ne pagal įstatymo nustatytą paskirtį - savanaudiškais tikslais ir galimai nusikalstamai siekiant gauti lažybų bendrovės “TonyBet” pajamas.

A. Guoga tai daro, būdamas tuo suinteresuotas ne tik finansiškai, bet ir siekdamas tapti Europos parlamento nariu – jis dalyvauja šiuose rinkimuose LRLS sąraše antru numeriu (http://www.vrk.lt/documents/10180/494645/Liberalu+sajudis.pdf/1335871e-3cde-4aa1-aa36-071d70ffd65d) ir yra pagrindinis šios politinės partijos finansinis rėmėjas: http://www.2013.vrk.lt/rinkimai/426_lt/PolitiniuKampanijuFinansavimas/Dalyvis6474/Dalyvio6474AukotojuSarasas.html. LRLS Prezidento rinkimuose taip pat remia kandidatę D. Grybauskaitę. Tokiu būdu A. Guoga šias veikas vykdo tiek pats tiesiogiai, tiek veikdamas per LRLS.

Tiek kandidatė į Respublikos Prezidentus D. Grybauskaitė, tiek LRLS šių A. Guogos aukų neatsisakė. Tai patvirtina www.vrk.lt duomenys. LR politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo 12 str. (Nepriimtinos aukos) draudžia naudoti politinėms kampanijoms gautas aukas, kurios neatitinka šio įstatymo reikalavimų. Šiuo atveju tiek kandidatė į Respublikos Prezidentus ir dabartinė Prezidentė D. Grybauskaitė, tiek politinės kampanijos dalyviai LRLS ir A. Guoga negalėjo nesuprasti, kad Respublikos Prezidento rinkimų politinei kampanijai, kuri yra viešai skelbiamų lažybų objektas, šių lažybų organizatoriaus ir lažybų bendrovės savininko šiems kandidatams skirtos aukos yra šiurkštūs politinės kampanijos finansavimą reglamentuojančio LR politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimai, galimai korupciniai veiksmai, taip pat politinės kampanijos naudojimas savanaudiškais tikslais, ko nenumato atitinkami rinkimų įstatymai. Pvz. “TonyBet” statymų dėl Europarlamento rinkimų, kuriuose A. Guoga dalyvauja pats tiesiogiai, nėra. Jeigu tokios aukos buvo gautos ir aukotojas yra žinomas, politinės kampanijos iždininkas per 5 darbo dienas nuo tokios aukos gavimo dienos turi auką grąžinti aukotojui, nurodant atsisakymo priimti auką priežastis. D. Grybauskaitė ir LRLS to nepadarė. Pvz., advokato Irmanto Norkaus - Lietuvos banko valdybos pirmininko V. Vasiliausko studijų draugo, nuskambėjusio Ūkio banko istorijoje, LRLS pirmininko Eligijaus Masiulio rinkimines aukas D. Grybauskaitė grąžino jiems. Manau, ne tik dėl jų kuklumo. Tačiau A. Guogos atveju tai nepadaryta.

LRLS, priėmęs ir neatsisakęs rinkimuose į Europos parlamentą kampanijai A. Guogos skirtų aukų ir tokiu būdu tapęs priklausomu nuo jo, savo dalyvavimu D. Grybauskaitės rinkimų kampanijoje taip pat padeda savo rėmėjo A. Guogos lažybų bendrovei „TonyBet“ galimai nusikalstamai gauti finansinę naudą iš šios rinkimų kampanijos.

Tokiu būdu A. Guoga ir lažybų bendrovė „TonyBet“ galimai drauge su kandidate į Respublikos Prezidentus ir veikiančia Respublikos Prezidente D. Grybauskaite bei LRLS atliko galimai nusikalstamas veikas, dėl kurių kreipiausi į Generalinę prokuratūrą ir kurių požymiai nustatyti šiuose BK straipsniuose:

1. Sukčiavimą (BK 182 str.), nes apgaule A. Guogos bendrovės „TonyBet“ naudai tokiu būdu iš pirmo Respublikos Prezidento rinkimų turo įgytas galimai didelis svetimas turtas – lažybas dėl šių rinkimų pralošusių asmenų piniginės lėšos.

2. Neteisėtas praturtėjimas (BK 1891 str.), nes tokiu būdu A. Guogos lažybų bendrovė „TonyBet“ įgijo nuosavybės teisėmis didelės vertės turtą (pinigines lėšas), jam žinant, kad tai įgyjama neteisėtai.

3. Kyšininkavimas ir/ar papirkimas (BK 225 ir 227 str.), nes Prezidentės D. Grybauskaitės neatsisakymas priimti A. Guogos auką yra galimas jos dalyvavimas A. Guogos lažybų bendrovės „TonyBet“ lažybose dėl Respublikos Prezidento rinkimų rezultatų ir tokios privačios veiklos, nesuderinamos su valstybės vadovo statusu, rėmimas. Prezidentė, priėmusi ir negražinusi aukotojui šią A. Guogos auką ir dalyvaudama Respublikos Prezidento rinkimuose, nesikreipė į A. Guogą ar jo lažybų bendrovę „TonyBet“, kad ši atšauktų savo organizuojamas lažybas dėl Respublikos Prezidento rinkimų.

Šios politinių kampanijų dalyvių A. Guogos, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio ir D. Grybauskaitės veikos dėl nurodytų priežasčių pripažintinos šiurkščiais politinių kampanijų įstatymų pažeidimais, dėl ko VRK prašau priimti atitinkamus sprendimus ir išregistruoti šiuos kandidatus iš atitinkamų rinkimų.

Kreipiuosi ir į Seimą dėl detalesnio panašių situacijų reglamentavimo įstatymais. Jei būtų ištirtos identiškos galimai neteisėtai lažybų bendrovės „TonyBet“ gautos pajamos iš krepšinio varžybų, kuriose dalyvauja komandos, finansuojamos A. Guogos ar jo bendrovių, niekam nekiltų tokios mintys, ar atsitiktinai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Panevėžyje pralaimėjo Makedonijos rinktinei. Negali lažybų bendrovės ar jų savininkai finansuoti komandų, kurių varžybos gali turėti įtakos jų lažybų bendrovių gaunamoms pajamoms. Tai ne tik A. Guogos problema. Tai Lietuvos problema, kuri jau persikėlė net į rinkimus.