Kazimieras Juraitis

tikras lietuvis: Kartais viešumoje pasigirsta balsų, kad Tauta nėra vertybė

tikras lietuvis:

Kartais viešumoje pasigirsta balsų, kad Tauta nėra vertybė, kad tai kintantis socialinis konstruktas, kad tai besikeičiantis mūsų vaizduotės padarinys. Pagal tuos postringautojus mūsų Lietuvėlė neturi nieko bendro su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste, kuri Vytauto laikais driekėsi nuo Baltijos iki Juodosios jūros, mes neturime nieko bendro su XIX amžiaus sukilėliais, Nepriklausomybės aušrų savanoriais, tarpukario inteligentais, ar pokario partizanais. Tie kalbėtojai netiki Tautos, kaip vientiso organizmo buvimu. Jie nuvertina Tautą iki laikinos, kintančios bendruomenės, tuo nuvertinimu jie išniekina ją.
———————
Tauta yra TIK teritorinė bendruomenė, o ne pasiskleidusi per pasaulį tyrė, kuri ne tik vis labiau ten atsiskiedžia, bet galiausiai tie išvykėliai pavirsta tų teritorijų, kuriose yra gyvenama, dalimi.
Taigi lietuvių tauta yra TIK Lietuvos bendruomenė, o kitur išvykę tik išlaiko kilmę, bet jų tautiškumas per laiką, per kartas pasikeičia – jie pereina į vietines tautas...

Kas kita, kad Lietuvoje visuomenės daugumai niekada nedirbusi valdžia, mokydama kitakilmių ar norinčių būti kitakilmiais vaikus daugiau nei šimte mokyklų nevalstybinėm kalbom, dirbtinai kuria kitakalbius ir net piliečius kitoms, dažniausiai Lietuvai priešiškoms, valstybėms, kuo neužsiima nei viena kita valstybė pasaulyje: ar JAV, Rusijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ar dar kur jūs rasite valstybės išlaikomą mokyklą lietuviams?
Jokiu būdu – ten visi vaikai yra ruošiami tai valstybei, kurioje gyvena.
Todėl mūsų tautininkų išmįslas, kad visi, kitur išvykę, lieka lietuviais, nors nedirba Lietuvai, yra klaidingas ir netgi žalingas Lietuvai.

http://alkas.lt/2013/08/25/j-panka-mes-nenugalimi-mes-nugaletoju-tauta/


Return
Aug 25, 2013 Posted by: Adminas